POLİETİLEN (PE, HDPE)


Mühendislik plastiklerinden polietilen nedir sorusunun cevabını aşağıda detaylı bir şekilde bulacak aklınızdaki sorulardan kurtulacaksınız.

Polietilen son derece dayanıklı, kimyasallara karşı dirençli ve çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir mühendislik plastiğidir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE (POLİETİLEN) olarak kullanılır. Etilen molekülü C2H4 , çift bağ ile bağlanmış iki CH2’den oluşur. (CH2=CH2) Polietilenin üretim şekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polietilen plastik, düşük yoğunluklu veya yüksek yoğunluklu olabilir, kalıplanabilir, ekstrüde edilebilir ve çeşitli şekillerdeki kalıplara dökülebilir. Polietilen, suyu çok az emen sert, sağlam, dayanıklı ve boyut kararlılığı olan bir malzemedir.

Polietilen Çeşitleri

Polietilen yoğunluk ve kimyasal özellikleri baz alınarak çeşitli kategorilerde sınıflanır. Mekanik özellikleri, moleküler ağırlığı, kristal yapısı ve dallanma tipine bağlıdır. PE çeşitleri aşağıdaki gibidir:

HDPE (Yüksek yoğunluklu PE ) (High density PE)

Şişirme film, şişirme kalıplama, enjeksiyon kalıplama veya diğer ekstrüzon işlemleri için çift modal ve tek modal. HDPE sınıfları, UV- stabilizasyon ve şişirme kalıplama kimyasal konteynırler için UN standartlarını karşılayan sertifikasyon mümkündür.

LDPE (düşük yoğunluklu PE) (low density PE)

Sızdırmazlık, darbe veya yumuşaklık gibi özellikleri arttırmak için PE veya PP’nin modifikasyon için Plastomer’leri . Plastomer’ler geniş bir sınıf, yoğunluk ve komonomer’ler (kopolimer oluşturan bileşiklerden birileri yani: Etilen-Okten veya Bütan bazlı Polimer) sunarlar.

Polietilen Genel Özellikleri

Polietilen Kullanım Alanları


Yukarı